sreda, 13. februar 2013

Osnovni genetski pojmi

DEDOVANJE -prenos lastnosti z ene generacije na drugo oz. s staršev na potomce.
GENETIKA - znanstvena biološka panoga, ki preučuje zakonitosti dedovanja in genetsko variabilnost.
ALEL – ena izmed različnih oblik zapisa dednega materiala na določenem mestu na kromosomu. 
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/bs/2/2c/Aleli.jpg;
13.2.2013, 14:38
AMINOKISLINA – osnovna enota iz katerih je zgrajen protein.
DNK – molekula, ki se nahaja v jedru celice in nosi navodila za nastanek organizma. Človeško DNK zapisujejo štirje različni nukleotidi in ima obliko dvojne vijačnice. To pomeni, da se dve verigi DNK, ki sta si nasprotno enaki, ovijata druga okoli druge. Nasprotno enaki pomeni, da se pri nukleotidih C vedno pari z G, ter A vedno s T.    DOMINANTNA BOLEZEN– bolezen, kjer je za njen razvoj na kromosomskem paru dovolj prisotnost le enega alela in ne dveh, kot je to potrebno pri recesivni bolezni.
RECESIVNA BOLEZEN – gen, ki povzroča bolezen je recesiven, če morata biti za njen razvoj na kromosomskem paru prisotna dva taka recesivna alela (vsak na svojem kromosomu).
GEN – del DNK zaporedja, ki nosi informacijo za nastanek proteina. Geni se dedujejo od staršev na potomce in dajejo informacije, ki so potrebne za nastanek in razvoj organizma.
GENOTIP – alelni obliki gena, ki jih posameznik vsebuje. Genotip lahko predstavlja vse alele v celici, večinoma pa se uporablja za opis enega ali večih genov, ki skupno vplivajo na neko lastnost.
NUKLEOTID – osnovna enota s katerimi je zapisan gen. Posamezna enota je sestavljena iz fosfatne skupine, pentoze (sladkor z petimi ogljiki v obroču) ter dušikove baze. Med posameznimi nukleotidi so si različne le dušikove baze. V človeški DNK so štiri različne dušikove baze in posledično štiri različni nukleotidi: citozin (C), gvanin (G), timin (T) in adenozin (A).
ENCIM – protein, ki sodeluje pri kemijskih procesih v telesu. Njegov namen je zmanjšanje aktivacijske energije, ki je potrebna za potek kemijske reakcije in tako omogoči njen lažji potek. 



 Dedovanje lastnosti za barvo oči:
 http://www.svarog.si/biologija/MSS/econtent/multimedia/65/11276/09_podlaga.jpg; 13.2.2013, 14:35




Vir: Genetski pojmi

Ni komentarjev:

Objavite komentar