ponedeljek, 4. marec 2013

Krvna skupina


Za začetek nekaj dejstev o krvnih skupinah: imamo 4 osnovne krvne skupine: nula, A, B in AB. Katero krvno skupino ima posameznik je odvisno od njegove sestave DNK (ki jo deduje od staršev). Če imata oba starša krvno skupino A, potem bo tudi potomec imel enako krvno skupino, medtem ko če imata različno krvno skupino, lahko potomec deduje eno ali drugo. Človek ni imel 4 krvne skupine od začetka svojega obstoja, na začetku je bila edina krvna skupina nula (ponazarja začetne lovce in poljedelce), s razvojem človeka se je pojavila nova krvna skupina A, ki simbolizira poljedelstvo (z začetkom agrikulture), krvna skupina B predstavlja nomada, saj se je razvijala skupaj s širitvijo prebivalcev v nova okolja. Kot zadnja se je razvila krvna skupina AB, za katero še ne vedo zakaj se je sploh pojavila.
Najbolj pogosta krvna skupina danes je skupina nula (približno 42% prebivalstva), sledi skupina A (približno 35%), nato skupina B (približno 14%) in najredkejša skupina AB (okoli 7%).
http://www.eurogentest.org/blocks/leaflets/images/slovene/x-linked.png; 18.3.2013; 13:54

Krvna skupina in osebnost človeka 

Na Japonskem je krvna skupina za prebivalce zelo pomembna. Premier Japonske mora ta podatek posredovati javnosti kot najbolj osnovno informacijo. Prav tako posamezniki, ki iščejo partnerja na to dajo veliko in na tej podlagi iščejo kako se ujemajo (v klubih za samske je na listku, kjer si ljudje pustijo telefonske številke obvezno prostor za oznako krvne skupine). Na to temo imajo serije risank, kjer ima vsak od glavnih junakov svojo krvno skupino in se tej primerno obnaša. 70% prebivalstva neposredno povezuje krvno skupino z osebnostjo osebe. Že v 2. stoletju so Grki razlikovali 4 človeške temperamente, glede na prevladujočo tekočino v telesu: kri, sluz, črni in rumeni žolč (pomembna je bila tudi gostota tekočine) iz česar so še danes znani opisi osebnosti: sangviničen, melanholičen, koleričen in flegmatičen. Več različnih avtorjev je na podoben način karakterizirala ljudi, glede na krvno skupino (Masahiko Nomi, Peter Constantine, Hans Eysenck, Raymond Cattell) in opisi so precej podobni. Masahiko Nomi je Japonec, ki je zaslovel na tem področju, po tem ko je v 70 letih napisal prvo knjigo na to temo. Knjiga je do danes doživela vsaj 240. izdajo. Po njegovi študiji so osebnosti po krvni skupini sledeče:
Skupina nula: ekstravertiran, močan, ekspresiven.
Skupina A: introvertiran, perfekcionist, obrzdan.
Skupina B: svobodomiselen, neodvisen, premalo ambiciozen-
Skupina AB: občutljiv, pasiven, oddaljen
http://forum.kvarkadabra.net/latexrender/pictures/6fb1f0fb33886fbacb46d6296f38c383.png; 18.3.2013; 13:59




Ni komentarjev:

Objavite komentar